|
|
|
A Sárvári család golgotája
Dátum: 2009. June 01. Monday, 20:20
A burgonyanemesítő Sárvári család 70 éves munkássága került veszélybe a magyar ,,elit" és bürokrácia árulása révén.
Termelők és fogyasztók vásárlásaikkal segíthetik őket.
Dr. Sárvári István családjának története hosszú évtizedekkel eze... |
|
|
|
|
|
|
|
Majoránnás savanyú burgonyafőzelék
Hegedüs János: Vegetáriánus főzelékek
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 pohár tejföl, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál morzsolt majoránna, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál almaecet, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry, vegeta.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk és főni tesszük, kb. 3 l vízben. Hozzáadjuk a babérlevelet, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoránnás savanyú burgonyafőzelék
..................................
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 pohár tejföl, 2 db babérlevél, 1
kávéskanál morzsolt majoránna, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál
almaecet, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry, vegeta.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk és főni
tesszük, kb. 3... |
|
|
|
|
|
|
|
Savanykás burgonyafőzelék, újhagymával
.................................... ..
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 csomó újhagyma, 1 kávéskanál olaj, 2
evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, csipetnyi tárkonyfûszer,
1 teáskanál só, vegeta.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A hagyma zöldjét
levágjuk, félrete... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Rózsaszín burgonyafőzelék
.........................
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy paradicsompüré konzerv, 1 pohár
joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és odatesszük
főni, kb. fél liter vízben. Belekeverjük a paradicsompürét, az
ízesítő... |
|
|
|
|
|
|
|
Sörben sült burgonyagombóc
..........................
Hozzávalók: 50 dkg sós vízben főtt burgonya, 2 db egész tojás, 6
evőkanál liszt, 1,5 dl világos sör, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött bors,
késhegynyi szerecsendió-virág, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés
szerint só.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Csirkehússal töltött burgonya
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 40 dkg csirkehús, 5 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín (el is maradhat), 5 dkg sajt, só ízlés szerint.
A főtt csirkehúst kockákra vágjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott főtt gombát. Vajból, lisztből húslevessel, borral feleresztve besamelmártást készítünk, a... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kevés só, 1 darab ecetes uborka, 3 deka zsír, 3 deka liszt, evőkanálnyi reszelt vöröshagyma, egy deci tejföl.
Egy kilogramm burgonyát meghámozva apró kockákra vágunk, annyi sós vízben, hogy a burgonyát épp csakhogy ellepje, puhára főzzük. Egy középnagyságú ecetes uborkát belereszelve (káposztareszelőn), vékony piros rántást és eg... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A Solanum tuberosum elnevezésű burgonyafaj genomjának megfejtésén annak komplexitása miatt a vártnál tovább dolgoztak. A genomban 39 ezernél több fehérjekódoló gén található; egy-egy kromoszómából négy azonos példánnyal rendelkezik, ehhez kapcsolódóan pedig minden egyes génből is négy kópiával, amelyek ráadásul meglehetősen nagy változatosságot mutatnak. Összehasonlításként: ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ínyenc csicsóka
Hozzávalók:
1kg csicsóka gumó,
1 dl olívaolaj,
tengeri só,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl tejszín,
10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése: A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olíváva... |
|
|
|
|
|
|
|
A burgonya az a zöldségféle, amelyet rengeteg receptben felhasználhatsz, több formában is megkészítheted, és könnyedén változtathatod ízletes fogássá. Az év minden időszakában megtalálható, és bárki számára elérhető.
De mi az, amit még nem hallottál a krumpliról?
1. Semlegesíti a gyomorsavat, ezért kimondottan ajánlott azok számára, akik gyomorfekélytől vagy g... |
|
|
|
|
|
|
|
A burgonya az a zöldségféle, amelyet rengeteg receptben felhasználhatsz, több formában is megkészítheted, és könnyedén változtathatod ízletes fogássá. Az év minden időszakában megtalálható, és bárki számára elérhető.
De mi az, amit még nem hallottál a krumpliról?
1. Semlegesíti a gyomorsavat, ezért kimondottan ajánlott azok számára, akik gyomorfekélytől vagy g... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 evőkanál vaj
- 2 tojás
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál mazsola
A krumplit meghámozzuk, kis darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat, tojást, lisztet, sütőport és a mazsolát és alaposan összegyúrjuk. Lisztes kézzel diónyi gömböket for... |
|
|
|
|
|
|
|
Rózsaszín burgonyafőzelék
...... ........... ..........
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy paradicsompüré konzerv, 1 pohár
joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és odatesszük
főni, kb. fél liter vízben. Belekeverjük a paradicsompürét, az
ízesítőket és puhára főzzü... |
|
|
|
|
|